Ръсел и Верстапен дадоха равни времена в квалификацията преди Гран при на Канада


09 Jun 2024

Двама пилоти дадоха напълно идентични времена в квалификацията за Гран при на Канада. Джордж Ръсел (Mercedes) и Макс Верстапен (Red Bull) завъртяха най-бързи обиколки с идентично време от 1:12,000 минути. Във Формула 1, както и в повечето моторни спортове, няма как двамата да си поделят първата позиция. Затова се използва старо колкото света правило – който е постигнал времето си първи, той взема първата позиция.

Така в състезанието Ръсел за втори път в кариерата си ще стартира от първа позиция, а Верстапен остава втори на старта.

За последно равен резултат в битката за първата позиция на старта имаше през 1997 г. Тогава ситуацията беше още по-забележителна, защото еднакви времена на пистата “Херес” дадоха не двама, а трима пилоти – Жак Вилньов, Михаел Шумахер и Хайнц-Харалд Френцен. Вилньов първи записва най-бързата обиколка и затова той стартира от първа позиция.

Досега пък никога не се е случвало двама пилоти да завършат едновременно състезание. Най-малка разлика (едва 0,011 секунди) имаше в Гран при на Щатите през 2002 г. Тогава Шумахер отстъпи победата на Барикело в последния завой на последната обиколка, за да му помогне за второто място в генералното класиране при пилотите.

Гран при на Канада е от 21:00 българско време тази вечер.

Най-достъпният пикап у нас?