Одобриха едната посока на “Струма” извън дефилето


13 Jun 2024

Министерството на околната среда одобри изграждането на едната посока на магистрала “Струма” извън Кресненското дефиле. Източният вариант ще послужи за трасето в посока от Кулата към София. Няма да се прави нова оценка за въздействието върху околната среда – въпрос, който беше спорен през последните две години. Нова оценка не е необходима, тъй като трасето извън дефилето не минава през защитени зони.

Така на практика АПИ вече може да започне проектирането на спорния участък – последните недовършени 20-25 км от магистралата между София и границата с Гърция при Кулата. Трасето ще мине по източния склон на Кресненския пролом извън дефилето. Все още обаче няма карта, която да показва откъде точно ще мине магистралата.

Остава да се реши откъде ще мине трасето в посока Кулата. По съществуващия план това трябва да стане върху съществуващия път през Кресненското дефиле. Припомняме, че в определени моменти се обсъждаше дори 15-километров тунел, който би бил най-дългият шосеен тунел в Европа. Този вариант обаче би струвал над 1 млрд. евро (по изчисления отпреди десет години) и ще отнеме години за изпълнение, като засега изглежда изоставен.

Източник: БНТ

Много по-добра от предишната?