Възстановиха връзката с Voyager 1


17 Jun 2024

Voyager 1 отново е изцяло онлайн! Най-отдалеченият от Земята апарат отново изпраща данни от всеки от четирите си прибора, съобщи NASA. Космическият апарат се върна към пълна оперативна способност след сериозни технически проблеми, възникнали през ноември 2023 г. Повече от половин година по-късно инженерите на NASA успяха да възстановят връзката с устройството, което се намира на 24,3 млрд. км от нас (22 светлинни часа) и се отдалечава със скорост 17 км/секунда.

Проблемите през ноември пречеха на Voyager 1 да “говори” със Земята. Апаратът изпращаще данни, но напълно нечетими. Това не е невероятно, като се има предвид, че апаратът е на 46 години – многократно надхвърлил предвидения при изстрелването работен прозорец.

Инженерите на NASA трябваше буквално да търсят схеми, правени на хартия, а никой от създателите на Voyager 1 вече не е сред нас. Постепенно успяват да открият кой точно чип на апарата създава проблеми. Дистанционно (сигналите до Voyager пътуват 22 часа и половина в посока) инженерите успяват да препрограмират компютъра на борда и така на 20 април 2024 г. Voyager 1 най-накрая отново започва да изпраща разбираеми съобщения. Днес, близо два месеца по-късно, апаратът вече е в състояние да праща сигнали от всеки от четирите си научни инструмента.

Първоначалната мисия на Voyager 1 е да изучава Юпитер и Сатурн – нещо, което е изпълнено още три години след излитането (1977 г.) – през 1980 г. От 2012 г. апаратът е в междузвездното пространство отвъд хелиопаузата.

Сега екипът ще се опита наново да синхронизира всички системи на борда – например софтуерът за времеизмерване в момента не работи точно. Проблеми има и с дигиталното записване на резултатите от устройството, което измерва плазмените вълни.

Източник: Space.com

Най-достъпният пикап у нас?