Audi показа първия си електрически RS модел с 900+ к.с.

  • 4 снимки 4 снимки

18 Jun 2024

За никого не е тайна родствената връзка между Porsche Taycan и Audi E-Tron GT. Съвсем наскоро моделът от Щутгарт беше обновен, а логично сега същото се случва и с този от Инголщат. Голямата новина при фейслифт версията на Е-Tron GT е появата на RS версия, която става и първият RS автомобил с електрическо задвижване на марката.

Обявеният нов флагман в гамата заема ролята на най-мощния сериен автомобил на Audi досега. Той разполага с мощност от 912 к.с., изоставайки съвсем малко зад чудовището Taycan Turbo GT с 1019 к.с. Освен че е най-мощната кола, която носи четири пръстена отпред, RS E-Tron GT Performance е и най-бързото Audi в историята. Необходими са му само две секунди и половина, за да достигне 100 км/ч.

Наред с по-високата мощност, моделът получава и нова батерия. Използваемият енергиен капацитет е скочил от 84 кВтч на 97 кВтч, докато теглото е намаляло с около 10 кг. Освен това, батерията вече зарежда с до 320 кВ спрямо 270 кВ преди. При идеални условия на зареждане батерията достига от 10 до 80 процента за 18 минути. В това отношение E-Tron GT постига паритет с обновения Taycan.

Много по-добра от предишната?