Родни мотористи със специална мисия от Велики Преслав до 'българския' град в Италия


20 Jun 2024

Специален плакет с изображение на емблематичната белокаменна колона от Преславската крепост ще отнесат български мотористи до селцето с български корени в Италия – Челе ди Булгерия. Пътешествието е част от годишния календар на групата IMRG Bulgaria, а инициативата за патриотичния жест е на родения във Велики Преслав Милен Илиев.

По професия Милен е морски капитан, а хобито му е не по-малко вълнуващо – всяка година той изминава десетки хиляди километри и по суша – с мощен мотор. И въпреки че работата и хобито му са го отвеждали до най-далечните кътчета на света, Милен продължава да мечтае да посети едно конкретно място, което има далечна връзка с родния му град и старата столица на България – Велики Преслав.

Още от издигането му през 2016 година, мореплавателят планира да посети паметника на хан Алцек, който се намира се в центъра на италианския град Челе ди Булгерия (на италиански: Celle di Bulgheria, в превод „селището на България“). Монументът почита заселилия се в района хан Алцек – четвъртия син на хан Кубрат, който с част от народа си се преселва в Италия и сключва договор с краля на лангобардите Гримоалд I (662 – 667 г.), който му позволява да се смята за федерат (съюзник).

Днес мечтата на Милен е на път да се сбъдне. Заедно с още над 20 от своите приятели от мото групата IMRG Bulgaria, той потегля на две колела за южна Италия на 20 юни. На 23-ти мотористите ще пристигнат в Челе ди Бългерия, където ще връчат символичен подарък на кмета на градчето от побратимения им Велики Преслав – плакет с изображение на емблематичната белокаменна колона от Преславската крепост.

Общо над 3500 км. е дълго приключението а две колела за групата IMRG Bulgaria. Мотористите се събират от Варна, Русе, Бяла, Пловдив и София. Преминават през Северна Македония и Албания, откъдето се качват на ферибот, за да акостират на красивия бряг край Бари. Оттам започва обиколката на южна Италия, която освен българското селце Челе ди Булгерия, включва и едни от най-известните курорти за туристите от цял свят. На две колела IMRG Bulgaria ще минат през Соренто, Матера, Алберобело, Таормина и вулкана Етна на о. Сицилия, Розето, Отранто и Диаманте. 

Най-добрият в класа си?