Започва последният етап от разширяването на Околовръстния път на София

  • Тапата на кръстовището на Околовръстния път с булевард Цар Борис III е често срещано явление в столицата Тапата на кръстовището на Околовръстния път с булевард Цар Борис III е често срещано явление в столицата

21 Jun 2024

След години забавяне най-накрая има зелена светлина за довършване на околовръстния път на столицата от “Бъкстон” до “Люлин”. Последната отсечка, която предизвиква сериозни тапи, вече има подробен устройствен план, съобщава “Дневник”.

До края на годината АПИ трябва да отчужди имотите и да обяви обществена поръчка. Очаква се проектът да струва около 550 млн. лв. и да бъде завършен не преди 2030 г. Дългият около 8,5 км участък ще включва тунели, три големи кръстовища на две нива и четири пешеходни пасарелки. Условно проектът е разделен на два участъка. Първият е с дължина 6 км от улиците "Лазурна" и "Киевска" (в квартал "Овча купел") до връзката с автомагистрала "Струма". Тук предстои изцяло нова връзка с магистралата вместо съществуващото кръгово, което в момента предизвиква тапи. Вторият участък е с дължина едва два км – от улиците "Лазурна" и "Киевска" в "Овча купел" до ул. "Ралевица" в "Манастирски ливади", но този участък е сложен, защото ще включва голям тунел и кръстовища на две нива.

Финансирането е от държавния, а не от общинския бюджет, тъй като Околовръстното се води национален обект – част от републиканската пътна мрежа.

 

Много по-добра от предишната?