Новото BMW M5 е хибрид, който ускорява до 100 км/ч за 3,5 секунди

  • 11 снимки 11 снимки

26 Jun 2024

Изглежда по-голяма част от прогнозите по отношение на новото поколение BMW M5 са били правилни. Седмото поколение на модела се появи официално и вече знаем цифрите.

Разбира се, започваме от максималната мощност. М5 за първи път в историята получава хибридно задвижване, което комбинира електрически мотор с познатия ни 4,4-литров V8 двигател с вътрешно горене. Резултатът е 727 к.с. и максимален въртящ момент от 1000 Нм. Осемстепенна M Steptronic трансмисия предава тягата към система xDrive, която пък я дистрибутира към четирите колела. Резултатът е ускорение от място до 100 км/ч за 3,5 секунди. Теглото е близо 2,4 тона.

От BMW обясняват, че комбинацията между двигател с вътрешно горене и електромотор следва принципа, който се използва и при състезателния автомобили от надпреварите за издръжливост BMW M Hybrid V8. Наличната веднага мощност на електромотора и интелигентно съгласуваното взаимодействие между двата двигателя гарантира моменталните реакции на системата M Hybrid на всяко движение на педала на газта. Особено вълнуващо е и типичното за BMW M автомобилите линейно разгръщане на мощността. Максималните обороти на осемцилиндровия двигател са 7 200 об/мин. 

Както казахме, М5 е хибрид. В дъното на автомобила е поместена 18,6-кВтч батерия, която позволява изминаването на малко под 70 км само на ток при скорост до 140 км/ч. При желание, задвижващата състема (ДВГ + ел. мотор) може да бъде настроена да предава тягата си изцяло към задните колела.

Сцена на световната премиера на новото BMW M5 ще бъде Festival of Speed в Гудууд, Великобритания, през юли 2024 г. То ще се произвежда в завода на BMW Group в Динголфинг от същия месец. Световното въвеждане на пазара на модела започва през ноември 2024 г. заедно с това на новото BMW M5 комби. Най-важните региони за продажби на спортния автомобил са Северна Америка и Европа. САЩ е най-важният индивидуален пазар, следван от Великобритания, Германия, Южна Корея, Китай, Япония и Канада.

Най-добрият в класа си?