София: Предлагат зареждането на магазини в центъра да е само до 7:30 сутрин

  • Общината ще се бори със спрелите за малко доставчици на магазини Общината ще се бори със спрелите за малко доставчици на магазини

26 Jun 2024

Столичният общински съвет подготвя нови драстични мерки срещу замърсяването на въздуха и задръстванията в центъра на града. Предложенията, които тепърва трябва да съберат подкрепа от съветниците, са в няколко посоки.

Предвижда се при определено ниво на запрашаване в центъра да бъде забранено влизането на коли, които нямат поне Евро 5 (регистрирани след 1 септември 2009 г.). Тази мярка звучи странно, като се има предвид, че Столична община вложи сериозни средства за камери, които следят за българските еко категории, а те са различни от европейските. Автобусите, които нямат Евро 5, вероятно също ще бъдат ограничавани.

Още по-трудно за изпълнение звучи ограничението за доставки в магазините в центъра на София. Идеята е те да могат да се извършват единствено в интервала от 5:00 до 7:30 сутрин. Сметоизвозването също ще бъде ограничено от 5:00 до 7:30 и от 20:00 до 22:30.

Предвижда се също така по-лесно въвеждане на зелен и бял билет за градския транспорт – единият струва 1 лв., а другият е безплатен – това е мярка, която цели повече хора да използват градски транспорт в дни с превишени нива на фини прахови частици. Отчитането вече ще става при по-ниски нива и на по-малък от общия брой станции за измерване. Така се очаква през зимата по-често да се въвежда зелен или бял билет. Дотук това се е случвало само на два пъти през декември 2018 г.

Източник: "Сега"

Много по-добра от предишната?