СДВР нареди на Столична община да се откаже от велоалеите и новите бус ленти


26 Jun 2024

Столичната дирекция на вътрешните работи очаква Столична община да се откаже от новата организация на движението в центъра. Това става ясно от писмо, изпратено от СДВР до общината. Става въпрос за новите велоалеи, бус ленти и паркоместа по булевардите “Патриарх Евтимий” и “Витоша”.

СДВР практически нарежда на Столична община да премахне новоизградените съоръжения и маркировки. Писмото на СДВР припомня, че новите пътни знаци и преградни съоръжения не са изградени съгласно действащото законодателство в България и не отговарят на реда и условията за организация на движението по пътищата, отворени за обществено ползване. Изисква се в кратки срокове столичният отдел „Пътна полиция“ да бъде уведомен за предприетите действия, произтичащи от закона за движение по пътищата (ЗДвП). 

Припомняме, че Върховният административен съд реши, че новата организация е направена в отсъствието на Генерален план за организация на движението и съответно трябва да бъде премахната. Последно такъв план София е имала между 2012 и 2017 г. Както вече писахме, позицията на общината е, че всички промени по споменатите булеварди и целия център на София, направени от 2017 г. насам, в такъв случай са незаконни. Ето защо Столична община не смята за възможно да върне старата организация на движението, която беше изградена през 2019 г.

Следим сагата с интерес!

 

Много по-добра от предишната?