Отварят ремонтираните тунели на 'Хемус' през юли

  • 5 снимки 5 снимки

28 Jun 2024

Движението в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на магистрала „Хемус“ в посока Варна ще бъде пуснато през юли. Това стана ясно след инспекция на ремонтните работи в тунел „Топли дол“, която показва, че (засега) изпълнението на дейностите в съоръжението продължават по план. От строителите е изискано да работят с пълен капаците, за да може през следващия месец, когато трафикът става още по-интензивен, движението и през двете съоръжения да се осъществява без ограничения.

В момента в тунел „Топли дол“ се работи по укрепване на евакуационните галерии. Дейности се извършват и по електрическите инсталации и системите за сигурност, като в съоръжението ще бъдат поставени близо 20 км кабели. Предстои да бъдат изпълнени асфалтови работи, а след това да се положи и пътната маркировка.

В „Правешки ханове“ на АМ „Хемус“ се изграждат тротоарите, както и осветлението, заедно със захранващата с електричество прилежаща инфраструктура. Предстои полагане на последния асфалтов пласт и на пътната маркировка.

През есента ремонтът на двата тунела ще продължи в тръбите за София. Прогнозният срок за окончателното завършване на основния ремонт на двата тунела на АМ „Хемус“ е лятото на 2025 г.

Основният ремонт на двата тунела в тръбите в посока Варна започна през ноември миналата година. Тунел „Топли дол“ е в експлоатация от 1985 г., а „Правешки ханове“ от края на 90-те години на миналия век и досега не са основно ремонтирани.

Много по-добра от предишната?