SpaceX ще унищожи Международната космическа станция


28 Jun 2024

Не, не е конспиративна теория, а съвсем сериозен план. NASA вече работи по процедурата за деорбитиране на Международната космическа станция (МКС), макар операцията да е предвидена за не по-рано от 2030 г. Американската агенция е избрала SpaceX за сложната мисия. Компанията на Илон Мъск трябва да построи специален “влекач” – кораб, който да изведе МКС от експлоатация безопасно. Въпросният влекач ще струва 843 млн. долара, при това без разходите по изстрелването му.

 

Влекачът ще трябва да насочи МКС към повърхността на Земята и да гарантира, че частите от станцията няма да засегнат населени места. Всъщност голяма част от МКС ще изгори в резултат на високата топлина при навлизането в атмосферата. Някои по-плътни и устойчиви на температури елементи обаче ще оцелеят. И тук идва ролята на SpaceX да ги насочи към океана, така че те да не засегнат никого.

Засега международните екипи и стоящите зад тях космически агенции, които работят на МКС, смятат да я поддържат в изправност до 2030 г. Според някои специалисти тя би могла да се използва и след това, но постепенно ще отстъпи място на комерсиалните космически станции, като тези на Voyager Space (Lockheed Martin и Northrop Grumman) и Blue Origin (Sierra Space, Boeing и Amazon).

 

Много по-добра от предишната?