Сърбия инвестира 154 млн. евро в ЖП линията до границата в България


02 Jul 2024

Сръбските държавни железници обявиха, че е подписан договорът за околовръстната ЖП линия на Ниш. 22-километровият участък е част от реконструкцията на трасето от Ниш към Цариброд (Димитровград). Сърбия е в процес на цялостно модернизиране на ЖП линиите си, което в голяма степен става с европейско и китайско участие. Линията Будапеща – Белград, например, вече частично позволява движение на влаковете с 200 км/ч. Това е проектната скорост и на трасето до Ниш. Линията Белград – Ниш е част от европейски коридор Х, като има две разклонения – едно към Солун и едно през София и Пловдив – към Истанбул.

Влаковете Stadler KISS между Белград и Нови Сад се движат с 200 км/ч

Преустройството около Ниш започва през юли и ще продължи близо три години. Когато приключи, влаковете към България ще се движат със скорости до 120 км/ч.

Припомняме, че реконструкциите на ЖП трасета в България не предвиждат скорости от 200 км/ч в нито един участък, като максималната скорост на повечето места ще е 160 км/ч. Това все пак е космически скок, като се има предвид, че в момента от границата при Калотина до София влаковете пътуват с между 40 и 80 км/ч.

Източник: SeeNews

Много по-добра от предишната?