Германия и други от ЕС са против митата върху китайските електрички


03 Jul 2024

Страните от ЕС са разединени относно ползата от митата върху произведени в Китай електрички. В същото време Пекин заплашва с ответни мерки, съобщава Reuters.

Германия е сред най-сериозните врагове на новите мита. Причината е ясна – страната се страхува, че при реципрочни мита върху европейски продукти, ще пострада продукцията ѝ. През миналата година приблизително 30% от произведените в Германия автомобили са намерили клиенти в Китай. 

На другия полюс е Франция, което също е логично – Renault, Peugeot и Citroen разчитат повече на европейския пазар и са по-потърпевши от евтиния внос от Китай в сравнение с марки като Mercedes, BMW и VW Group. Италия и Испания също се борят за запазването на митата.

Очаква се наскоро въведените мита да бъдат гласувани в четвъртък, 4 юли 2024 г. Те засягат най-сериозно марки като BYD, Geely и SAIC, но също произведени в Щатите коли на некитайски марки – Tesla, Volvo и BMW, например. Американската Tesla директно обяви, че ще вдигне цените на колите си за клиентите в Европа заради повишените мита.

Според някои анализатори новите мита за внос на автомобили от Китай може да доведат до наплив на китайски производители да строят заводи в Европа. България би могла да е печеливша от подобно развитие на нещата.

Източник: Reuters

Много по-добра от предишната?