Geely представи батерия с живот 1 млн. километра


03 Jul 2024

Китайският гигант Geely, собственик на Volvo и Lotus, представи нова литиево-йонно фосфатна батерия за електромобили, която би следвало да издържа пробег от 1 млн. километра и да позволява употреба в продължение на 50 години. Освен това, тя се зарежда по-бързо (17 минути от 10 до 80%, но не е ясно при каква мощност), работи по-добре в студени условия и е по-издръжлива на удари.

Сложният състав с легиран електрод намалява вътрешните химически реакции, което удължава живота на батерията. Батерията позволява до 3500 зареждания. Друг плюс е капацитетът от 192 Вт/кг, което означава по-малък размер в сравнение със стандартните литиево-йонни решения.

Чудесата не спират дотук. В случай на пробив в целостта на батерията, алуминиево фолио автоматично попълва отвора, за да се избегне опасност от късо съединение и запалване. При тестовете инженерите са стреляли по батерията с куршуми с диаметър 5,8 мм, като батерията е продължила да работи.

Единственият проблем е, че Geely не споделя нито кога ще бъде в състояние да произвежда коли с новата батерия, нито колко ще струват те.

 

Най-достъпният пикап у нас?