Audi подкара прототип на суперкола от 30-те

  • 7 снимки 7 снимки

12 Jul 2024

Това е Type 52, прототип на суперкола, която Auto Union (сега Audi) създава през 30-те години на миналия век. За съжаление, машината така и не достига до серийно производство, тъй като проектът е спрян през 1935 година. Сега този автомобил е отново в движение.

Audi възлага на Crosthwaite & Gardner – компания, занимаваща се с исторически състезателни автомобили – да пресъздаде Auto Union Type 52 от нулата. Използвайки оригинални скици и чертежи, всичко от шасито и панелите на каросерията до двигателя е направено по поръчка за тази единствена по рода си бройка. Проектът стартира в началото на 2023 г. и отнема повече от година.

Под задния капак е монтиран 16-цилиндров двигател с компресор, подобен на този, който е трябвало да бъде използван в оригиналната кола. Тази версия използва 6-литров агрегат вместо 4,4-литровия двигател от оригиналния план. Audi също увеличава изходната мощност от приблизително 200 конски сили до доста по-сериозните 512 конски сили. 16-цилиндровият мотор се съчетава, разбира се, с ръчна скоростна кутия.

Най-достъпният пикап у нас?