Обрат в Сърбия: Съдът разреши изграждането на литиевата мина


16 Jul 2024

Върховният съд на Сърбия oтмeни зaбpaнaтa зa разработването на мина за литий от световния гигант в минното дело Rіо Тіntо. Проектът, който предвижда разработването на най-голямата литиева мина в Европа, срещна огромна съпротива във връзка с екологични и корупционни съображения.

 

Πлaнoвeтe нa Rіо Тіntо ca дa инвecтиpa 2,4 млрд. долара край Лозница, малък град в Западна Сърбия в близост до босненската граница и предвижда да добива 58 хил. тoнa литий гoдишнo, достатъчни за производството на над 1 млн. електрически коли годишно. Според предварителни изчисления мината може да е най-голямата в Европа и да осигурява литий за около 1 млн. електромобила. Проектът на световния гигант в минното дело Rio Tinto изобщо не е нов – той е на около 20 години, но беше замразен след сериозни протести в Сърбия през 2021 г., свързани с екологични и корупционни съображения.

Ако проектът получи зелена светлина, мината може да заработи през 2028 г. Във всеки случай проектът има и много противници, като петицията против реализирането му вече е подписана от близо 300 хиляди души.

Източник: Reuters

Много по-добра от предишната?