Сериозен проблем при ГТП за бензинови коли

  • Снимка: СБА Снимка: СБА

22 Jul 2024

От днес влизат в сила новите правила за извършване на годишен технически преглед. Пунктовете, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", не могат да извършват дейност.

С промени, приети миналата година, резултатите от измерванията ще се изпращат електронно, обясни пред БНР Станимир Арабаджиев, заместник изпълнителен директор на Агенцията:

"С настоящото изменение реално се елиминира човешкият фактор, който може да влияе на промяна на тези данни и на практика, каквото е отчел уредът, това ще бъде въведено в системата и ще бъде относимо към дадения автомобил. Да кажем, че се прекъсват нелоялни практики, нерегламентирани действия, така хората ще могат да бъдат сигурни, че наистина, това, което ще бъде отчетено от пункта, е действителното състояние на автомобила, ще имат по-малко притеснения за това".

Екипът ни установи, че редица бензинови автомобили не могат да преминат през техническата проверка в София, дори и да са били Еко категория 3 или 4 година по-рано.

От ГТП пунктовете обясниха, че системата на Министерството на транспорта не допуска голяма част от колите с бензинови мотори, тъй като не отговаряли на нормите за CO2.

Дори бензинов Mercedes-Benz, произведен 2019 г., е спрян от движение, въпреки налични заводски катализатори.

Странното в случая е, че не се забелязва проблем при дизеловите автомобили, независимо от тяхната възраст.

Много по-добра от предишната?