И Volvo дава заден за края на ДВГ през 2030 г.


30 Jul 2024

Volvo е поредният автомобилен производител, който изглежда е в процес на преоценка на отказа си от ДВГ. Шведската компания с китайски собственици досега беше един от най-ревностните поддръжници на преминаването към електрическа мобилност. Нещо повече, от 2021 г. Volvo следва курс, според който от 2030 г. няма да продава коли с ДВГ.

Изглежда обаче слабите продажби на електромобили напоследък разколебават ръководството на компанията. Това се доказва от думите на главния изпълнителен директор на концерна Джим Роуън. Той заявява, че “истински вярва в електрическото задвижване”, но в същото време признава, че “ще е необходимо време за пълното налагане на електрификацията по различните части на света”. 

Изглежда Volvo по един или друг начин обмисля да остави двигателя с вътрешно горене в играта, вероятно под формата на хибридни и плъгин хибридни модели. “Хибридите представляват стабилен мост [към електрификацията] за тези наши клиенти, които не са готови за напълно електрически автомобили. Нашите плъгин хибридни и хибридни автомобили се радват на стабилни продажби и популярност сред клиентите ни и ще продължаваме да инвестираме в тях“, заявява Роуън.

Това е съвсем различно изказване от това на търговския директор на Volvo Бьорн Ануол, който миналата година твърдеше, че “няма ако и няма но” по пътя към цялостна електрификация от 2030 г.

Източник: Automotive News Europe

Много по-добра от предишната?