Само електрички от 2033 г.? Audi реши да бъде по-скоро 'гъвкав'


02 Aug 2024

Точно както преди няколко години всички автомобилни производители се надпреварваха да обявяват амбициозните си планове за преминаване към изцяло електрическа гама до края на десетилетието, сега една по една марките "връщат газта" в EV стратегиите си. Поредният производител, който обмисля леко отклонение от първоначалния план е Audi.

През 2021 г. компанията с четирите ринга обеща да премине към превозни средства само с електричество до 2033 г., но сега изглежда фирмата обмисля да запази автомобилите с ДВГ в гамата си за по-дълъг период. Говорейки пред списание Top Gear, главният изпълнителен директор на Audi Гернот Дьолнер подчерта, че немската луксозна марка трябва да остане „гъвкава“.

Това изявление идва в контекста на потенциално решение на Европейския съюз да отложи целта си да забрани продажбите на нови автомобили, които произвеждат вредни емисии през 2035 г. Въпреки това, ръководството от Инголщад, смята, че електромобилите са единственият начин за развитие в дългосрочен план.

„Законодателството сега казва, че един автомобил трябва да бъде без локални емисии и дори т.нар. е-горива не помагат, защото  и те не са без локални емисии. Ако ние като човечеството вярваме, че имаме нужда от промяна на CO2 –  а само погледнете времето, трябва да се променим."

Много по-добра от предишната?