Mitsubishi най-накрая пенсионира Space Star


09 Aug 2024

Времената не са особено добри за малките автомобили - все повече и повече регулации на европейско ниво относно безопасността, защитата на данните, системите за подпомагане на шофьора и емисиите правят малките автомобили твърде скъпи. А за някои модели всички тези регулации означават само едно - край за производството. Поредната жертва е Mitsubishi Space Star.

Представители на японската марка потвърдиха пред Motor1.com, че малкият автомобил ще бъде пенсиониран в края на 2024 година или най-късно в началото на 2025 г. В Германия цените на модела започват от 12 000 евро, но - колкото и да не ви се вярва - базовата версия няма дори климатик. За да получите такъв, трябва да отделите поне 13 590 евро. В България най-евтиният Space Star струва почти 38 000 лева, а CVT кутия качва сумата до почти 40 000 лева.

Space Star в сегашния си вид е на пазара от 2012 г., като последният фейслифт беше пуснат през 2021 г. Смъртоносният удар за модела обаче вече е факт - от юли 2024 г. всички нови автомобили трябва да бъдат оборудвани стандартно с голям брой асистиращи системи в съответствие с разпоредбите на ЕС и правилата на ООН за киберсигурност и софтуерни актуализации. На всички тях Space Star не може да отговори.

Много по-добра от предишната?