Китай успешно тества влак, който е по-бърз от пътническите самолети

  • Три снимки - две на новия прототип и една на единствения обществен високоскоростен маглев в света Три снимки - две на новия прототип и една на единствения обществен високоскоростен маглев в света

09 Aug 2024

Китай направи успешна демонстрация на разработвания от 2021 ултра бърз влак, използващ магнитна левитация, съобщават световните агенции. 

Макар демонстрацията на трасе с дължина 2 км, да не включваше достигането на проектираната максимална скорост от 1000 км/ч, тестовете се определят като изключително успешни, защото са показали, че влакът, разработван с помощта на Китайската космическа агенция, работи безпроблемно. При демонстрацията присъстващите журналисти са имали възможност да се запознаят с автономната система за управление, работата на окачването (макар маглев влаковете да “летят” над земята, те все пак имат доста сложно окачване) и спирачната система.

Това е и първо открито за публика изпитание на влака в реален размер, тъй като досега бяха показвани само умалени прототипи. 

Проектната максимална скорост на новия влак е 1000 км/ч, но се очаква в реалността първите линии да се проектират за скорости до 620 км/ч, което би било достатъчно. Твърди се, че новият маглев е значително по-тих и евтин за поддръжка от единствения друг високоскоростен маглев в света – този, който свързва летището на Шанхай с града. Въпросният влак развива “едва” 300 км/ч (431 км/ч до 2021 г., но след това скоростта му бе намалена).

 

Много по-добра от предишната?