10 нови станции на метрото в София до 2027 г.

10 нови станции на метрото в София до 2027 г.
10 Aug 2024


„Мога с увереност да заявя, че София ще бъде модерен европейски град! 10 нови станции до 2027 г., които ще поемат 46% от дневния пътникопоток. Всеки квартал е важен и скоро ще бъде свързан с останалата част на града по-бързо и лесно. Първите три станции през „Подуяне“ ще бъдат готови през 2026 г. Те ще осигурят бърза връзка между източната и западната част на града, заяви Терзиев. Новите разширения ще облекчат с 25% трафика в районите и ще намалят замърсяването с хиляди тонове годишно. Това е важна крачка към превръщането на София в чист и зелен град.

Предстои проектиране на пет нови станции, които да свържат Студентски град с цялата мрежа. Това ще даде на хиляди млади хора лесен достъп до всяка точка на града.

Подготвя се разширение на Линия 1 в „Люлин“ с нови две метростанции и 2 км трасе заедно с бул. „Царица Йоана“, които в момента са в етап на обществена поръчка. Очаква се през септември да се внесат офертите и, ако няма обжалване, в края на годината може да бъде избран изпълнител. Срокът за изпълнение на този участък е 3 години от датата на започване на строителството. С това разширение ще се обслужват допълнително 32 000 пътници и ще се подобри достъпът на западните квартали до града, каза Терзиев.

Всеки ден работим, за да направим София по-добро място за живеене. Метрото е ключът към това да имаме бърза и модерна свързаност в целия град, добавя кметът на София.

Източник: БГНЕС

Много по-добра от предишната?