Това е едва четвъртото Porsche 993 Speedster в света!

  • Обширна галерия с 20 снимки от целия процес на създаването на колата Обширна галерия с 20 снимки от целия процес на създаването на колата

19 Aug 2024

На автомобилното шоу в Монтерей бяха представени някои от най-модерните и високотехнологични суперколи на годината, включително първият Maybach SL и новото Lamborghini Temerario. Но и някои не толкова нови… Porsche показа нещо изключително рядко – едва четвъртият екземпляр 911 993 Speedster.

Той е създаден след (добре подплатена финансово) поръчка от италиански колекционер и е един-единствен екземпляр. Всъщност компанията досега никога не е произвеждала масово версия Speedster на 911 993 – класиката от 90-те. Направени са обаче три специални екземпляра (за Фери Порше, за Джери Зайнфелд и един, който е собственост на Porsche). Новият е четвъртият – за италианския дизайнер Лука Траци.

Поръчката е изпълнена от отдела Sonderwunsch на Porsche – те правят наистина специални коли, които няма да откриете в сайта на компанията, нито в шоурумите на Porsche. 

За база е използван 993 Carrera Cabriolet. Освен гърбиците и задния капак, нови са също предното стъкло, 18-инчовите джанти (от Turbo), огледалата и фаровете, вдъхновени от модерните модели на марката. Жълтият цвят също е специален и не се среща върху нито едно друго Porsche на света. Всъщност е кръстен Ото, както се казва кучето на клиента.

Някои от аеро детайлите са взети от 993 Turbo. Задвижващата система идва изцяло от 993 Carrera RS, като това включва 3,8-литров боксерен шестак с 300 коня.

Трудно е да се разбере колко точно струва подобно Porsche по поръчка, но със сигурност сумата е 6-цифрена. При толкова “обикновени” Porsche-та на света обаче сигурно е готино да знаеш, че твоето е наистина уникално.

Много по-добра от предишната?