Това ли е най-опасното кръстовище в България?

  • Галерия със снимки от катастрофи в кръговото Галерия със снимки от катастрофи в кръговото

21 Aug 2024

Добре познато на всички шофьори в София (и не само) кръстовище може да се “похвали” с по няколко катастрофи на ден. Официално те са между три и шест, но ако добавим и тези, за които шофьорите не викат полиция, вероятно са много повече. 

 

Става въпрос за кръговото на Околовръстния път на София, което е и край на магистрала “Струма”. То е опасно по много причини, но водещите, както обикновено – са неспазване на правилата. У нас по принцип рядко ще видите някой да спазва лентите в кръгово, но кръговото при “Люлин” е най-бруталният пример в това отношение. Масово шофьорите влизат в кръговото директно в средна лента и се оказва, че излизат от него на първия изход, примерно…

Това потвърждава и Надежда Дойчева от популярната Facebook група “Катастрофи в София” в репортаж на NOVA. Тя отбелязва, че освен идващите с висока скорост от магистралата, рисков фактор са и влизащите от разклонението от квартал “Филиповци”, които масово не пропускат движещите се с предимство в кръговото.

При разширението на Околовръстния път се предвижда преработване на кръговото кръстовище при “Люлин”, което е задължително, за да се намалят катастрофите. А преди това има и по-лесни и бързи мерки за справяне с катастрофите: например поставянето на колчета, които да пречат на прегазването на лентите при влизане в кръстовището. На първо място обаче очакваме обновяването на напълно захабената маркировка.

Добър пример за оформяне на ленти в кръгово кръстовище, така че да се избягват катастрофи и задръствания - Калифорния, където подобни големи кръгови се наличат "турбо кръгови".

Снимки: “Катастрофи в София

Много по-добра от предишната?