Румъния иска да си купи водородни влакове за 360 млн. евро

  • Галерия с три снимки Галерия с три снимки

26 Aug 2024

Румъния има авангардна идея да замени част от дизеловите си влакове с водородни. Северната ни съседка дори обяви три последователни търга за поръчката на 12 влака, задвижвани с водородни клетки. Проблемът е, че няма нито един световен производител, който към този момент да може да се ангажира с доставката на 12 водородни влака, при това за едва 30 млн. евро единият. 

Затруднението се крие в това, че макар много страни по света да тестват водородни влакове, няма нито един производител, който масово да доставя подобни. Водороден влак участва в тестова програма в Япония, в Германия пък подобен експеримент завърши с изводът, че електрическите са много по-икономически изгодни от водородните. Франция (Alstom Coradia iLint изглежда технически най-напред от всички) и Китай също е в етап на тестове на водородни влакове, но изглежда засега нямат готовност за доставки на трети страни.

Засега обаче нито един производител не се е отзовал на търговете в Румъния, ето защо страната предвижда да преразпредели финансирането. Вместо да електрифицира част от ЖП линиите (в Румъния едва 37% от ЖП мрежата е електрифицирана), средствата ще отидат към изграждане на нови магистрали, съобщава pyмънcĸият пpeмиep Mapчeл Чoлaĸy, цитиpaн oт Money.bg.

 

Много по-добра от предишната?