Crew Dragon излита до часове с четирима души на борда за първа комерсиална космическа разходка

  • Галерия с десет снимки Галерия с десет снимки

26 Aug 2024

В близките часове се отваря прозорецът за вероятно най-важният космически полет за 2024 г., съобщава Cosmos.1.bg. За първи път от времето на “Аполо” космонавти ще се отдалечат на повече от 1000 км от Земята.

Ако всичко върви по план, изстрелването на мисията Polaris Dawn е предвидено за вторник, 27 август 2024 г., в 10:38 сутринта българско време. На борда ще бъде милиардерът Джаред Айзъкман, който стои зад финансирането на мисията.

 

Корабът на SpaceX Crew Dragon вече е на стартовата площадка в компанията на ракетата Falcon 9. Космонавтите ще се отдалечат от Земята на 1400 км – като изключим пътуванията до Луната, никога човешко същество не е било толкова далече от планетата ни. Рекордът е от 1966 г. по време на полета на Gemini 11 – 1368 км.

На борда на Polaris Down ще бъдат общо четирима души. Освен Айзъкман, там ще са също Скот Потийт (пилот на мисията) и дамите Ана Менън и Сара Джилис – инженери от SpaceX.

Освен сериозното отдалечаване от Земята, експедицията включва и космическа разходка – само по себе си доста рисковано начинание. Проблемът е в това, че корабът Crew Dragon не разполага с “врата” към космоса или шлюз. Затова ще се наложи целият кораб да бъде разхерметизиран, за да могат пътешествениците да излязат за първата в историята комерсиална космическа разходка. Тук в действие идват новите скафандри на SpaceX, създадени специално за космически разходки.

 

Ако всичко е наред, екипажът трябва да направи цял куп комуникационни и здравни изследвания преди да се върне невредим на Земята шест дни след излитането си. Тези изследвания включват комуникационни лазерни тестове със системата от сателити Starlink – нещо, което е необходимо за бъдещите мисии до Луната и Марс. Ще бъде изследвано също влиянието на безтегловността и космическата радиация върху човешкия организъм.

Източник: Cosmos.1.bg

 

Много по-добра от предишната?