Кола с ДВГ се запали в близост до електрички в столичен мол

  • Две снимки от пожара Две снимки от пожара

02 Sep 2024

Свидетели разказват за запален лек автомобил с двигател с вътрешно горене в подземния паркинг на столичния мол Paradise. Подобни пожари не са рядкост, но обикновено те не се случват в мол, пълен с електрички. В групите за електромобили във Facebook има мнения, които подлагат под съмнение пожарната безопасност на паркинга. Инцидентът е станал в близост до зарядната станция Supercharger на Tesla, на която е имало паркирани електромобили, твърдят свидетели. 

Говори се за заключен шкаф с пожарогасители, както и за липсващ чук, с който въпросният шкаф да бъде отворен. Изглежда проблем е имало и с противопожарната кутия, тъй като накрайниците на маркучите и захранването в стената не пасвали. Не са работили и пожарогасителите, вградени в тавана на паркинга, твърдят свидетелски коментари.

Можем само да предполагаме какво би се случило, ако пожарът се беше разраснал и прехвърлил и върху други автомобили, както и какво би станало, ако се беше запалил електромобил. 

За щастие в крайна сметка огнеборците са пристигнали навреме и огънят е потушен.

Ето и точните думи на Красимир Живков от групата "Собственици на електромобили в България":

"Цирк в Парадайз на 50 метра от суперчаржъра.
Пожарната трябва да ги пръсне от глоби в тоя мол!!!!!
Шкафа с пожарогасителите заключен, с крак да го риташ не може да се счупи стъкло или плексиглас, не разбрах какво е. Чукът за чупене липсва.
Противопожарната кутия с маркуча е карикатура, накрайниците на маркуча и захранващия в стената са с различни размери и не може да се включат един в друг. Един от охраната стоя с ръце да ги държи двата един в друг, ама струята едвам тече така.
Спринклери не се включиха над колата.
Народа стои отстрани и гледа сейр, аз търча да търся пожарогасители,  добре че имаше един до асаньора след входа.
Ако беше се запалила някоя електричка.....''

 

Източник: Facebook/Собственици на електромобили в България

Много по-добра от предишната?