Ето всички детайли за новите влакове Skoda

  • Галерия със седем снимки Галерия със седем снимки

04 Sep 2024

България подписа договор с Skoda за доставката на 20 мотрисни влака (с опция за още пет) за малко над половин милиард евро. Те ще бъдат платени от ЕС и ще бъдат у нас до две години.

Влаковете са от модела 7Ev в модификации RegioPanter с по четири вагона. Всеки от влаковете ще разполага с 300 места, ще бъде климатизиран и ще бъде несравнимо по-икономичен, удобен и тих от използваните в момента у нас. Договорът включва и поддръжка за 15 години, т.е. до 2040 г.

Влаковете 7Ev развиват 160 км/ч, каквато е максималната скорост на най-новите модернизирани участъци у нас – уви, все още твърди символичен брой: по линията Септември – Пловдив – Свиленград и Стара Загора – Ямбол. Новите влакове са изцяло климатизирани, с WiFi на борда и видео наблюдение отвътре и отвън. Те са с частично ниски подове за улеснено качване и слизане. Разполагат със зони за инвалидни колички, бебешки колички и велосипеди.

В технологично отношение поддържат системата ETCS Level 2, отговаряща на най-високите изисквания на ЕС за безопасността на ЖП транспорта. В зависимост от броя на вагоните мощността на модела 7Ev е от 1850 до 3700 к.с., а масата – от 106 до 242 тона.

Влаковете RegioPanter се използват в Чехия, Словакия, Латвия и Естония, като Skoda е произвела над 150 от тях и има поръчки за още толкова.

Много по-добра от предишната?