Знаете ли, че има “24 часа на Нюрбургринг” за колела?

  • Галерия със 17 снимки Галерия със 17 снимки

11 Sep 2024

Вече 20 години в Германия се организира “24 часа на Нюрбургринг”, но за колела. Бруталната надпревара използва пълната дължина на “Зеления ад” и голяма част от конфигурацията за Формула 1. В интерес на истината трасето е дори по-дълго от това за коли – 26 километра с 92 завоя и денивелация от 560 метра. Участват както индивидуални състезатели (абсолютни машини!), така и отбори по двама, четирима или осем души, които се редуват като в автомобилните 24-часови надпревари.

 

 

Най-бързият участък Fuchsröhre позволява на професионалистите със съответни колела да развият до 100 км/ч, а най-тежкият участък е секцията Hohe Acht заради големия наклон – изкачването е цели 17%. Между другото има и клас за планински колела, което изглежда още по-забавно, защото част от трасето минава по пътеките край пистата. Обичайно участниците са над 5000 души, професионалисти и любители.

Най-бързите завъртат обиколката за по-малко от час, като победителят тази година Винсен Мараренс, направи 22 обиколки на трасето, като измина 574 км за 24 часа. Отборите по двама и четирима са много по-бързи, като победителите минават над 800 км за 24 часа – със средна скорост над 33 км/ч.

Много по-добра от предишната?