Космическата разходка е факт! Polaris Dawn успя

  • Галерия с девет снимки Галерия с девет снимки

12 Sep 2024

Мисията Polaris Dawn изпълни успешно дългоочакваната първа частна космическа разходка. Всъщност само двама от 4-членния екип излязоха от люка на капсулата и “разходка” е малко пресилено, при положение, че се подадоха едва до кръста и в нито един момент не губеха връзка с капсулата. Което изобщо не омаловажава историческото постижение, зад което стоят години разработки, изчисления, тестове и опити.

 

Как стана всичко? Капсулата Crew Dragon беше разхерметизирана, след като и четиримата членове на екипа (милиардерът Джаред Айзъкман, Скот Потийт (пилот на мисията) и дамите Ана Менън и Сара Гилис – инженери от SpaceX) облякоха новите високотехнологични скафандри на SpaceX, разработвани в продължение на две години и половина. Люкът на капсулата беше отворен за около два часа, като Айзъкман и Сара Гилис се подадоха от люка един след друг. Те изпробваха новите скафандри като правеха различни движения с ръце.

 

 

 

Това е първият случай след края на програмата Apollo на NASA, в който човек се отдалечава от Земята толкова много. Само преди часове корабът Crew Dragon постигна и друг рекорд – за най-голяма височина на околоземен полет – 1400 км от повърхността на Земята.

“На Земята има да вършим много работа, но отгоре изглежда като перфектен свят”, сподели Айзъкман след като видя планетата ни от 740 Космоса.

Много по-добра от предишната?