Румъния обяви търг за новия мост при Русе

  • Галерия с три снимки на двата съществуващи моста Галерия с три снимки на двата съществуващи моста

16 Sep 2024

Румънската пътна администрация обяви търг за предпроектно проучване на нов мост над река Дунав между Русе и Гюргево. Спечелилата компания ще има две години за проекта за Дунав мост 3. Той със сигурност не е лек, като се има предвид, че трябва да се свърже с магистрали и ЖП линии и от двете страни на реката.

Обявяването на търга беше важна стъпка от Румъния, която досега не беше особена активна с проекта. Ако се съди от моста между Видин и Калафат, от предпроектното проучване до пускането в експлоатация на съоръжението ще са необходими в най-добрия случай десет години. Това включва още две години за избор на строители и поне три години за същинското строителство, без да броим времето, необходимо за изграждането на съответната пътна и ЖП инфраструктура от двете страни на границата. На тази база специалистите предвиждат Дунав мост 3 да е готов не преди 2035 г.

В момента тече първи основен ремонт от пускането в експлоатация на Дунав мост при Русе през 1954 г., което за пореден път демонстрира необходимостта от ново съоръжение.

Много по-добра от предишната?