Признание: Mercedes-Benz eActros 600 стана Международен камион за 2025 година

  • 4 снимки 4 снимки

17 Sep 2024

Mercedes-Benz eActros 600 бе обявен за Международен камион на годината за 2025-та. Специализираното жури от журналисти от 24 европейски страни, занимаващи се с търговски превозни средства, избраха електрическия товарен автомобил заради високо иновативната цялостна технологична концепция на тежкотоварния камион за дълги разстояния, задвижван изцяло от електричество. Наградата бе връчена на Карин Родстрьом, главен изпълнителен директор на Mercedes-Benz Trucks, на международното изложение IAA Transportation 2024 в Хановер, Германия.

Товарният автомобил впечатли журито със своята модерна технология за задвижване, висока енергийна ефективност и пробег от 500 километра без междинно зареждане. В рамките на два месеца eActros 600 резлизира европейски тур с дължина на трасето над 15 000 километра през общо 22 държави с обща маса на композицията от 40 тона. На множество ежедневни етапи от обиколката бе теоретично възможно да се постигне пробег от повече от 600 километра без междинно зареждане. По целия маршрут двата тестови камиона за дълги разстояния на Mercedes-Benz Truck са зареждани изключително в обществени зарядни пунктове.

Според правилата на журито титлата Камион на годината се присъжда ежегодно на товарния автомобил, който има най-голям принос за иновациите в сектора по отношение на ефективност, емисии, безопасност, динамика на автомобила и комфорт. От въвеждането на наградата Международен камион на годината през 1977 г. Mercedes-Benz Trucks вече е печелил титлата общо десет пъти. Тази година производителят за първи път впечатли журито и с електрически задвижвано превозно средство.

Много по-добра от предишната?