Voyager 1 включи двигателите си за първи път от години

  • Галерия с четири снимки Галерия с четири снимки

20 Sep 2024

Инженерите на NASA успешно запалиха двигателите на Voyager 1 повече от седем години след предното им използване. Това беше необходимо, за да може апаратът да бъде леко завъртян, така че антената му да сочи към Земята. В противен случай напълно бихме загубили връзка с най-отдалечения от планетата ни обект, създаден от човека. 

В момента Voyager 1 е на 24,5 млрд. км от Земята, преминал хелиопаузата (границата на въздействие на Слънцето и външна граница на слънчевата система) и сигналите до него пътуват 22 часа и половина в посока. Когато е изстрелян през 1977 г., едва ли някой е очаквал, че 47 години по-късно той все още ще работи, макар и с намалели функции.

 

За задвижването на двигателите, макар и за изключително кратък период от време (те се включват на кратки пулсации от няколко милисекунди), е необходима енергия, която радиоизотопните термоелектрически генератори на Voyager 1 нямат. Още повече, че не всички от трите комплекта двигатели работят безпроблемно. И на всичкото отгоре, там горе е много много студено, така че преди всяко включване на двигателите, е необходимо те да бъдат загрети, а това изразходва допълнителен капацитет от енергийния запас. Ето защо инженерите на NASA временно изключват други системи, когато има нужда от корекция на антената. Вероятно подобна нужда ще има пак след две или три години, но никой не знае дали това ще бъде възможно.

NASA все пак смята, че енергията на Voyager 1 ще му позволи да изпраща информация още няколко години, в най-оптимистичния сценарий – до 2036 г.

Източник: CNN

Най-достъпният пикап у нас?