Продава се богатство, оставено на разруха

  • Галерия от 17 снимки с Mercedes-Benz 300 SL Roadster Галерия от 17 снимки с Mercedes-Benz 300 SL Roadster

03 Oct 2024

Живите братя на тази кола всяка нощ спят в охолни имения, колекционерски гаражи и скъпи музеи. За тях биват полагани редовни грижи. При хубаво време някои ги пускат на разходка, други дори не може да се докоснат с пръст поради своята ексклузивност. Да притежаваш такава кола е истинско богатство. Да я оставиш да се разпадне е истинско престъпление.

Началото за този 300 SL Roadster е било повече от обещаващо. Роден е през дебютната година на модела 1957 г. (*Gullwing версията излиза три години по-рано), в която Mercedes-Benz произвежда 554 бройки от общо едва 1858 екземпляра, сглобявани до 1963 г. Бил е с отличаваща се червена каросерия и изключително редките, фабрично монтирани, джанти Rudge.

Купен е нов в Германия от Руди Клайн. Последният емигрирал в САЩ и започнал да се занимава с внос на европейски автомобили и станал официален дилър на Porsche. Този човек притежавал супер редки коли, но когато напуска този свят през 2001 г. семейството му наследява всичко.

Този Mercedes-Benz 300 SL Roadster е един от многото автомобили на покойния Руди Клайн, докарани до грозен разпад. За близо четвърт век никой от наследниците на някогашния колекционер не е проявил каквото и да било желание да се погрижи за тези, напълно безплатни за тях, машини от златните години на автомобилостроенето.

Трябва да дават доживотна присъда, ако оставиш 300 SL да изглежда по този начин.

Текстилният покрив го няма, седалките са отблъскващи за гледане, червеният интериор е скандално съсипан, а километражът отдавна е спрял може би вечно на 17 873 км.

В миналото някой е сменил цвета на този SL, а също и скоростната кутия, вероятно поради повреда в оригиналната.

Трябват много усилия и още повече много пари, за да се върне някогашната красота на този щутгартски роудстър.

Желаещият трябва да се бръкне за поне 800 000 долара, а може би 1 милион, за да успее да купи шаси 7500173, което ще бъде продадено на търг на 26 октомври от аукционната къща RM Sotheby's.

Това е очакваната цена за продажба. 1 милион долара за кола в такова състояние.

Средно 300 SL Roadster може да се купи на търг за около 1,4 милиона долара. Има и бройки, продавани за над 3 милиона долара, но тази тук няма да бъде една от тях.

Още снимки може да разгледате в галерията най-горе.

Най-достъпният пикап у нас?