Не, Toyota не се връща във Формула 1

  • Галерия с четири снимки Галерия с четири снимки

11 Oct 2024

Toyota обяви начало на сътрудничество с Haas във Формула 1 и това моментално доведе до гръмки заглавия. Най-големият производител на автомобили в света обаче побърза да уточни, че не се връща като доставчик на задвижващи системи във Формула 1 след като напусна шампионата през 2009 г.

На пресконференцията във Фуджи преди броени часове самият Акио Тойода заяви ясно към представителите на медиите: “Моля, погрижете се заглавията утре да не казват “Toyota се върна във Формула 1!”. Компанията ще помага на Haas единствено с тестовата програма и по-специално с аеродинамиката, като даде възможност на свои инженери да се включат в екипа на Haas. Motorsport.com припомня, че аеро тунелът на Toyota в Кьолн през годините е използван от много от отборите, включително от водача в класирането при конструкторите McLaren.

Така че Toyota няма да доставя двигатели за Формула 1, а Haas ще продължи да използва задвижващите системи Ferrari поне до 2028 г., когато изтича договорът им. Възможно е обаче партньорството с Toyota да отвори вратите към Формула 1 и на други японски пилоти. В момента в спорта има един японски състезател – Юки Цунода, който кара за RB, втория отбор на Red Bull.

Най-достъпният пикап у нас?