Голям спад в цените на горивата догодина?

  • Галерия с три снимки на бъдещата ви кола, когато горивата ще струват жълти стотинки Галерия с три снимки на бъдещата ви кола, когато горивата ще струват жълти стотинки

16 Oct 2024

Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреждава, че в света в момента се добива прекалено много петрол. Излишъкът идва не от войните и намаленото потребление заради тях, а от китайския пазар, който постепенно се нуждае от все по-малко петрол, защото икономиката му е в стагнация. Според МАЕ това означава, че през 2025 г. е твърде вероятно цените на петрола драстично да спаднат.

Продължава спадът на цените, които през август 2024 г. достигнаха 82 долара за барел Brent, а в момента се движат около 75 долара. Според Citigroup, цитарана от Mediapool, цената на Brent ще падне до 60 долара за барел през 2025 г. поради "прилично пренасищане“ на световния пазар.

Това би означавало сериозен спад и в цените на горивата по бензиностанциите, макар да знаем, че спадът се отразява на бензиностанциите с несъответстващо закъснение спрямо повишението на цените на горивата при ръст на цената на петрола.

Източник: Mediapool

 

Най-достъпният пикап у нас?