Шофьорка осъди КАТ за глоба от град, в който не е била


23 Oct 2024

Пореден абсурден случай с грешна глоба от КАТ. Този път потърпевша е известната психиатърка д-р Цветеслава Гълъбова. Тя получава електронен фиш от “Пътна полиция” за превишена скорост в Пазарджик. Връчен ѝ е половин година след като е направена снимката, когато е спряна от патрул за друго нарушение. Д-р Гълъбова обаче е доста учудена как така има глоба от Пазарджик, където не е пътувала. Оказва се грешка.

 

След като случаят добива известност, разследване на NOVA показва, че електронните фишове всъщност не се издават автоматично от системата, а номерата на колите се въвеждат ръчно от оператор. Звучи доста старомодно в епохата на изкуствения интелект, но е факт. Така номерата на колите са объркани и д-р Гълъбова получава глоба, докато някой друг със сходен регистрационен номер на колата не е получил глоба.

Полицията ѝ предлага да отиде до районното управление и да подаде заявление за отмяна на глобата. Тя обаче решава, че е по-добре да се повдигне обществена дискусия по въпроса колко грешки се правят при ръчното въвеждане на регистрационните номера на провинилите се шофьори. И отнася въпроса до съда. Сега вече има излязло в сила решение на Пазарджишкия районен съд, който отменя глобата. Д-р Гълъбова се надява, че това ще накара полицията да промени системата за издаване на електронни фишове, така че да няма възможност да грешки. Дали това ще стане, предстои да разберем.

Източник: NOVA

Най-достъпният пикап у нас?