BMW представи хедъп дисплей, интегриран в мотоциклетна каска


08 Jan 2016

BMW представи мотоциклетен вариант на така популярните в автомобилите хедъп дисплеи. Устройството е интегрирано в BMW шлем и представлява малко прозорче, позиционирано непосредствено пред окото на моториста. То е напълно програмируемо, като може да показва информация от моментната скорост на движение, през такава за състоянието на мотора (налягане в гумите, ниво на маслото и горивото), до данни от навигацията и изображения от задната камера.

Да, в каската са монтирани и две камери, едната следяща случващото се отпред, а другата гледаща назад. Втората може да се използва като огледало, за да бъде информиран водача къде са неговите другари. В бъдеще обаче хедъп дисплеят ще играе още по-важна роля за сигурността на карането, когато се интегрира в системата V2V (vehicle-to-vehicle).

V2V ще предлага връзка между отделните превозни средства, чрез която машините ще могат да си комуникират и да се предупреждават взанимно, за различни опасности на пътя. Разработката на тази система тече с пълна сила, като по този въпрос BMW работи с другите известни японски марки. Как точно обаче работи мотициклетния хедъп? Гледайте видеото ТУК.

 

 

Първородната Godzilla!