Тук не става въпрос само за стил, а за динамика и стил. PRAËM BMW S 1000 RR. Галерия и видео


05 May 2016

Това казва Силвиан, един от двамата братя основали ателието PRAËM, намиращо се в Париж. С Флоран нямат 30 години, което обаче не им пречи да правят прекрасни неща, като това BMW S 1000 RR.

Обтекаемите форми на Optimus PRAËM S 1000 RR са вдъхновени от състезанията по издръжливост от 80-те, а разцветката – от първата арт кола на марката BMW 3.0 CSL, която участва в „24-те часа на Льо Ман“ през 1974.

Алуминиевият резервоар е силно модифицираният стандартен елемент, тук удължен с 50 мм и снабден с клапан за бързо зареждане Stäubli. В предната секция може да се открият заемки от Suzuki XR69, като братята са изработили и специфичен въздухозаборник.

Джантите също са любопитни, карбонови, дело на Rotobox. Освен, че напомнят на класическите Dymag джанти, те свалят едни добри 5 кг от неокачената маса на мотора. Керамичните спирачни дискове също смъкват, също както и титаниевата изпускателна система Akrapovič.

В резултат на всичко, „братският“ S 1000 RR е с 40 кг по-лек от стандартния байк, което значи по-добро съотношение мощност/маса, макар първата да не е променяна. Все пак 199 коня са прилична стойност. Силвиан и Флоран изкарват мотора за тестове на „Пол Рикар“.

„Карахме го един ден, но планираме още поне три. Трябват ни поне 1000 км преди да можем да се състезаваме с него“. Да се състезават? „Искаме да свържем персонализирането на един мотоциклет със състезанията. Едно време много от състезателните машини са били прототипи базирани на серийни мотори.“

В момента Optimus е под опеката на BMW, който на дали ще го пуснат скоро. Ако искате такъв обаче, PRAËM могат да ви направят, стига да им закарате донор-мотора. „S 1000 RR е прекалено сложен за да се модифицира без базовата машина,“ казват братята. А дали е шосейно легален? Зависи от страната – във Франция, стига да не пипаш основната конструкция - клиренса, междуосието, ъгъла на предницата -, няма никакъв проблем. В Германия обаче може би ще е друго. България? Малко вероятно да имате проблеми.

 

Първородната Godzilla!