Volvo направи 30-метров съчленен автобус. Ще вози до 300 души, двойно повече от Airbus A320


04 Dec 2016

Ние като българи сме виждали и достолепния червен Ikarus да побира толкова хора, но тук говорим за комфортно превозване на 300 души. Мега автобусът на Volvo се казва Gran Artic 300 и е предназначен да се движи по линии в Бразилия. Машината е дълга 30 метра, което я прави със 7,5 по-къса от... Airbus A320, само че автобусът няма да лети, а ще оперира из градския трафик на Рио.

Което може да създаде известни проблеми. Дължината няма да е особено неудобство, защото Gran Artic 300 ще оперира по по-прави линии. Масата е основното, да го наречем неудобство, защото машината определено не е от леките. Нямаме данни за точна и маса, но сметнете само едни 300 души по средно 60 килограма, което прави 18 тона. Само жива маса, толкова тежат софийските трамвай. Ако и там настилката е като на нашето „Цариградско шосе“, през летните жеги хората по спирките рискуват да бъдат изплискани с асфалт.

Това в кръга на шегата, но масата наистина е основният проблем на този автобус. Нещо което обаче е съобразено от шведите - далеч сме от мисълта, че от Volvo е разработило подобна машина, без да са убедени, че има смисъл от нея.

Лукс от Китай!