McLaren 650S Spider срещу Lamborghini Aventador LP700-4 Roadster. Наша галерия и фактите


24 Dec 2016

Два специални автомобила, два супер роудстъра, с доста различни концепции. И в двете коли има много карбон, и при двете двигателят седи отзад, и двете са с прибиращ се покрив, и двете са много бързи. И с това се изчерпват всички прилики. McLaren 650S Spider срещу Lamborghini Aventador LP700-4 Roadster. Галерия от 43 кадъра на тези изумителни коли, както и кратко разяснение.

Озовахме се насред снимачната площадка на предаването Auto Motor Show, чиито първи сезон приключи преди едва няколко седмици. Денят бе сравнително топъл, а колите подготвени за епизода, доста любопитни. Използвахме времето между снимките за да се качим в двата автомобила, да направим пряка съпоставка, както и да поснимаме.

McLaren 650S Spider. Една от най-добрите коли излизали от Уокинг, с карбонова конструкция, 3,8-литров битурбо V8, 650 коня, 678 нютон-метра, задно предаване, 1375 кг и ускорение от 0-100 км/ч за 3 секунди. Колата спира с карбо-керамични дискове, а покривът се сгъва автоматично пред разположения отзад мотор. Британска приказка, направена за яко каране. В тази кола няма нищо излишно.

Противникът е Lambo Aventador Roadster от Сант’Агата, представител на старата школа. Тук няма турбо, има повече цилиндри и работен обем. Атмосферен V12, 6,5-литра, 700 коня и 690 Нм. И, тук, за разлика от 650S, предаването е двойно, което – заедно с масивния мотор – се отразява на масата от 1625 кг. (250 повече от тази на английския роудстър). При Lambo освен това трябва да свалите двата панела на покрива на ръка. Но, какво от това, вижте го само как изглежда.

Коя е по-добрата кола? По отношение на движението, това определено е McLaren-ът. В сравнение с него Lambo изглежда като динозавър, абсурдно широко и с трансмисия, която определено не е най-доброто на пазара. Aventador е брутален, 650S е прецизен. Интериорът на Mc-a също прави впечатление на по-качествен, макар че в кокпитът на LP700-4 има повече емоция. Същото можем да кажем и за екстериора, италианският автомобил просто изглежда епично, докато британският е по-заоблен и умерен. Доколкото подобен автомобил може да бъде такъв.

Докато Lambo се носи като адски бърз и буреносен шлеп, то McLaren се движи като скалпел, интуитивен и супер прецизен инструмент. Ако ще карате често на писта, британецът е вашата кола. Ако ще се разхождате предимно по заведенията, италианката определено е по-ефектният избор. И, доста по-шумният. Липса на покрив и 6,5-литров атмосферен V12 на сантиметри зад ушите ви. Влизате в тунел, сваляте на втора, газ в пода и емоциите ви излизат извън контрол.

Страхотни автомобили. Два доста бързи и скъпи роудстъра, но с доста различни характери. И всеки от тях има своето право. Разгледайте галерията от 43 кадъра и споделете вашето лично предпочитание.

Текст и фотография: Иван Монев

Много практичен и интересен!