Това покъртително 1979 Lamborghini Countach LP400 S Series I се продава. Масивна галерия от 43 снимки

  • ... и още 42 снимки на тази мечта. ... и още 42 снимки на тази мечта.

13 Jan 2017

Няма кола, която да седи по-силно на плакат от Lamborghini Countach. Тази кола просто дефинира понятията „автомобилен плакат“ и „суперавтомобил“. Само я вижте. Вижте я как изглежда. Вижте я. Вижте я! Поезия от ръбове. Батмобил. Катранено черно, златни джанти. Плачем.

Представете си само как е изглеждала тази кола в очите на хората през 1971 година, когато прототипът е показан на изложението в Женева. Покъртително. Кола, като никоя друга, летяща чиния с колела. Дизайн дело на гениалния Марчело Гандини (благодарим му и за Miura, Bugatti EB 110, Renault 5 Turbo; човекът е на 78, да е жив и здрав!), форми които Lamborghini следва до ден днешен. Ако не беше тази кола, Aventador и всички модели преди него нямаше да изглеждат така.

Конкретният екземпляр датира от 1979 г., в модификацията S Series I, което значи че е от първите коли след ъпдейта на появилия се през 74-та сериен Countach. Моторът е 4-литров V12 с 375 к.с. и 6 карбуратора Webber, развърта се до 8000 об/мин., а скоростната кутия е 5 степенна механика. Магнезиевите колела Campagnolo “Bravo” в златисто седят убийствено на черния цвят.

Колата обаче излиза от завода през септември 1979 в цвят Blu Acapulco и е продадена от дилърство в Дюселдорф. През 84-та автомобилът e внесен в САЩ, но за щастие със статус „освободен“, което е освободило собственика от задълженията по преистройването на колата съобразно местното законодателство (добавянето на метални пръти във вратите, катализатори, скоби на резервоара и по-масивни и доста по-грозни брони).

През 2002 двигателят е демонтиран за основен анализ, който показал че цилиндрите, буталата, мотовилките и коляновият вал са в перфектно състояние. Били сменени клапаните, пружините и още един куп чаркове, за да се гарантира прекрасната работа на 4-литровия агрегат. По-наскоро собственикът подменя изпускателната система Ansa Sport от съответния период и освежава окачването и спирачките.

В момента колата е на 87 хил. км и ще бъде продадена от RM Sotheby’s в Аризона, на 20 януари. Прогнозната цена е между 600 и 700 хил долара. Все пак говорим от серия ограничена в 50 броя. И след като разцъкате мега галерията от 43 снимки, всяка от които ще ви накара да цъкате и с уста, ви предлагаме да скочите на това Lamborghini Diablo 6.0 SE, последната кола направена преди Audi да поеме стабилно кормилото на италианската марка (кликнете на снимката).

 

 

Първородната Godzilla!