Nauti-Craft ‘2-play’ е доооста странна лодка с окачване, като в... McLaren P1. Видео и инфо

  • Галерия от 6 картинки. Галерия от 6 картинки.

13 Mar 2017

Плавателният съд, който виждане в галерията и видеото е прототип тестващ нов тип революционно... окачване за лодки. По дефиниция Nauti-Craft ‘2-play’ е катамаран, само дето двата му корпуса са окачени на хидравлични амортисьори с електронен контрол. Тази система позволява на лодката да се изолира (в голяма степен, не напълно разбира се) от движението на водата под нея, стабилизирайки палубата.

Друг плюс на системата е стабилността на съда в завой – за разлика от конвенционалните моторни плавателни съдове, Nauti-Craft ‘2-play’ се накланя към вътрешната страна на кривата, благодарение на окачването разработено от фирмата Kinetic и в последствие купена от Tenneco Automotive.

Къде се ползват такива системи? Ще се изненадате. Техниката патентована от Kinetic и продадена на Tenneco, нейният принцип, се ползва от Mitsubishi за „Дакар“, от Citroen във WRC, от Toyota са серийния Land Cruiser, както и при супер спортни коли, като McLaren P1. Любопитно.

Лодката? Nauti-Craft ‘2-play’ е 8-метров прототип от 2015, който все още се тества, но плановете са за създаване на 28-метров плавателен съд. Гледайте видеото и разгледайте галерията.

Много практичен и интересен!