Първата суперзарядна станция на Tesla у нас ще е край Пловдив

  • Галерия с 6 снимки и две карти Галерия с 6 снимки и две карти
  • На станциите на Tesla могат да зареждат и автомобили от други марки, но при липса на свободни места, Tesl-ите са с предимство На станциите на Tesla могат да зареждат и автомобили от други марки, но при липса на свободни места, Tesl-ите са с предимство

26 Apr 2017

Във вторник Tesla не само обнови картата със зарядни станции на сайта си, но и зарадва българските почитатели на марката с информация за първата суперзарядна станция у нас.

Тя ще бъде изградена в или край Пловдив, като вероятно решение за конкретното ѝ местоположение все още не е взето, въпреки че според картата на Tesla ще се пада на бул. България в града под тепетата.

По-вероятно изглежда станцията да се намести край някоя бензиностанция или търговски обект по магистрала Тракия в близост до Пловдив. Причината е, че „нашата” станция е част от коридора, който Tesla прокарва за връзка на Западна Европа с Истанбул и Турция. Въпросният supercharger коридор започва от Загреб и се състои от станции в Славонски брод, Белград, Ниш, Пловдив и Одрин.

Те трябва да позволяват на все по-големия брой собственици на Tesla да напускат сигурната зона около домовете си по-често и да пътуват из целия континент. В страните от Западна и Северна Европа Tesla има стотици супербързи зарядни станции, а в света те са малко над 800. Както беше потвърдено тази седмица, развитието им ще бъде приоритетно в следващата година, за да се поготви навлизането на пазара на масовия Model 3. В Западна Европа средната цена за зареждане от станциите на Tesla е около 20 евроцента за киловат. Дали тя ще се запази и у нас или ще бъде по-ниска едва ли ще разберем преди станцията да бъде готова по-късно тази година.

Припомняме, че суперзарядните на Tesla носят името си, благодарение на способността да добавят около 270 км пробег за едва половин час зареждане със 120 кВт. Това е несравнимо по-бързо от почти всяка друга зарядна станция за електрически автомобили. Бихте ли предпочели да дадете около 170 000 лв. за подобна Tesla (като тази тук долу, кликнете на колата) и да пътувате от София до морето или от морето към София, вместо с добре оборудвана Серия 5? 

Първородната Godzilla!