Кой крив, кой прав? Видео от Естония с епично (и неетично?) спиране на нарушител с мотор


27 Apr 2017

Добре дошли в Талин, Естония. Случката от видеото, което ще видите по-долу, едва ли е безпрецедентна, но показва рядко срещана безкомпромисност към нарушител на пътя от страна на органите на реда. Затова видеата със сцените от Талин във вечерта на 21 април бързо събраха огромна популярност. Може би вече сте попадали на клиповете, които се въртят доста из нета, а може би сега ще видите инцидента за първи път. И в двата случая ще се радваме да споделите мнение.

Какво всъщност става? Видеата са няколко, може да гугълнете за повече, но ние избрахме едно обзорно с най-важното от инцидента. В него ще видите как естонската полиция преследва моторист, за когото съобщава, че е преминал край радар за засичане на скоростта с 200 км/ч. В града. Полицейски ван гони моториста и спътницата му, като само за минута се вижда, че поне още две полицейски коли се опитват да ги арестуват. В крайна сметка двойката все пак е спряна, когато мотористът намалява скоростта, за да влезе в кръгово кръстовище и полицаят с преследващия ван бута мотора отзад.

Резултатът е, че нарушителят и спътницата му се превъртат на земята (за щастие без видими сериозни поражения), а возилото им BMW S 1000 RR е сериозно пострадало. В задачата се пита – оправдан ли е такъв начин за спиране на нарушители? Вероятно множеството коментари в подкрепа на действията на полицая, в които като цяло срещнахме малко симпатия към моториста, са продиктувани не само от изключително безотговорното поведение на бегълците по време на преследването, а най-вече от реакцията на придружителката, която заявява на полицаите: „Можехте да ни убиете!” с неособено добронамерен тон.

Обратната теза защитават тези, според които е жив късмет, че полицейският Transporter не мина през някой от преследваните след маневрата, довела до залавянето им.

Е, кой крив, кой прав?

 

Много практичен и интересен!