Десетте най-луди пистови хиперколи, събрани в една галерия. Плюс една бонус!

  • Няма класиране, защото десетте ни предложения (+ едно бонус!) са кой е по-по-най. Всеки да си прецени кое мега возило му е най на сърце! Няма класиране, защото десетте ни предложения (+ едно бонус!) са кой е по-по-най. Всеки да си прецени кое мега возило му е най на сърце!
  • Ferrari FXXK. Използва 12-цилиндровата хибридна система на шосейната кола, но е с мощност от 1050 к.с. и 900 Нм. При 200 км/ч притискането е над половин тон. Ferrari FXXK. Използва 12-цилиндровата хибридна система на шосейната кола, но е с мощност от 1050 к.с. и 900 Нм. При 200 км/ч притискането е над половин тон.
  • Aston Martin Vulcan. Чудовищният Vulcan се задвижва от 7-литров V12 с 830 к.с. Доста, при положение, че всички тези спойлери и извивки тежат само 1350 кг. Aston Martin Vulcan. Чудовищният Vulcan се задвижва от 7-литров V12 с 830 к.с. Доста, при положение, че всички тези спойлери и извивки тежат само 1350 кг.
  • McLaren P1 GTR. Конете са 1000, а всички, които са го карали, заявяват, че най-невероятното е колко лесна за управление е тази купчина въглеродни нишки и зверска сила. McLaren P1 GTR. Конете са 1000, а всички, които са го карали, заявяват, че най-невероятното е колко лесна за управление е тази купчина въглеродни нишки и зверска сила.
  • Pagani Zonda R. Със задно крило, добре забележимо и от космоса, и 750 к.с. (от V12 на AMG), тази суперлека (1070 кг) хиперкола е мълниеносно бърза. Pagani Zonda R. Със задно крило, добре забележимо и от космоса, и 750 к.с. (от V12 на AMG), тази суперлека (1070 кг) хиперкола е мълниеносно бърза.
  • Maserati MC12 Corse. Базирано на платформата на Enzo, MC12 има роднински връзки и със състезателните коли от клас GT1. Мощността е увеличена на 750 к.с. Maserati MC12 Corse. Базирано на платформата на Enzo, MC12 има роднински връзки и със състезателните коли от клас GT1. Мощността е увеличена на 750 к.с.
  • Lotus T-125. Не очаквахте болид, нали? Всъщност Lotus T-125 е създаден за ултра богатите напълно отговаря на критериите ни – луд е, няма регистрационни номера, и вдига 10 800 об/мин... Lotus T-125. Не очаквахте болид, нали? Всъщност Lotus T-125 е създаден за ултра богатите напълно отговаря на критериите ни – луд е, няма регистрационни номера, и вдига 10 800 об/мин...
  • Lamborghini Sesto Elemento. Кръстен на шестия елемент от периодичната система – въглерода – този бик тежи само 999 кг. Неговият V10 от Gallardo го изстрелва до 100 км/ч за 2,5 сек. Lamborghini Sesto Elemento. Кръстен на шестия елемент от периодичната система – въглерода – този бик тежи само 999 кг. Неговият V10 от Gallardo го изстрелва до 100 км/ч за 2,5 сек.
  • Ferrari FXX. Предшественикът на FXXK използва 6,2-литров V12, естествено – без турбо. Мощността е над 800 к.с., които биват озаптявани от скоростна кутия и спирачки, взети почти директно от F1. Ferrari FXX. Предшественикът на FXXK използва 6,2-литров V12, естествено – без турбо. Мощността е над 800 к.с., които биват озаптявани от скоростна кутия и спирачки, взети почти директно от F1.
  • Pininfarina EF7. Още едно не съвсем известно име. EF7 носи инициалите на Емерсон Фитихалди, който проектира колата. Добавете V8 с 600 коня при 9000 об/мин и рецептата е изпълнена. Pininfarina EF7. Още едно не съвсем известно име. EF7 носи инициалите на Емерсон Фитихалди, който проектира колата. Добавете V8 с 600 коня при 9000 об/мин и рецептата е изпълнена.
  • Aston Martin Valkyrie. И тази е от бъдещето. Съвместна разработка на Ейдриън Нюи от Red Bull и пичовете от Aston щяла да бъде по-бърза от LMP1 чудовищата от Льо Ман. Aston Martin Valkyrie. И тази е от бъдещето. Съвместна разработка на Ейдриън Нюи от Red Bull и пичовете от Aston щяла да бъде по-бърза от LMP1 чудовищата от Льо Ман.
  • Ferrari 599XX. Още едно Ferrari за финал. Защото 599XX заслужава да бъде тук. Колата завърта „Фиорано” с цели 10 секунди по-бързо от Enzo. Дванайсетакът е истинска песен. Ferrari 599XX. Още едно Ferrari за финал. Защото 599XX заслужава да бъде тук. Колата завърта „Фиорано” с цели 10 секунди по-бързо от Enzo. Дванайсетакът е истинска песен.

07 May 2017

Суперколите са нещо прекрасно, но не бяха достатъчно бързи и мощни. Така че се родиха хиперколите. Като LaFerrari или McLaren P1. Обаче се оказа, че те също изпитват недостиг на сексапил. Трябваше ни нещо още по-бързо, по-мощно, по-ограничено. Нещо толкова дяволски бързо, че не може да излезе на нормален път, а трябва да се кара единствено на писта. Това са пистовите хиперколи – машини, които често дори не нощуват в гаражите на собствениците си, а се пазят от компании като Ferrari и McLaren в лъскави топли боксове и пътуват в строго охранявани автовози от писта на писта. Кои са тези машини? Разгледайте галерията на британския TopGear.com горе, за да ги видите и научите повече за всяка една.

 

Вижте още една класация! Кои са 25-те най-бързи коли на света? Цъкнете на снимката долу

Много практичен и интересен!