Търсите запазен Countach с непревъртян километраж. Имаме нещо за вас

  • Галерия с 5 снимки. Галерия с 5 снимки.
  • Задното крило е било опция. Увеличава притискането, намалява максималната скорост Задното крило е било опция. Увеличава притискането, намалява максималната скорост
  • Малки колела и крилати врати. Добре дошли в 80-те Малки колела и крилати врати. Добре дошли в 80-те
  • Интериорът е като нов. Основен ремонт е извършен преди по-малко от 1000 км Интериорът е като нов. Основен ремонт е извършен преди по-малко от 1000 км
  • Дванайсет. Точно така. С по четири клапана... Дванайсет. Точно така. С по четири клапана...

16 May 2017

Countach е един от култовите модели на Lamborghini и понякога е трудно да си представим колко близо стои това супер Lambo до актуалната витрина на марката. Между него и Aventador стоят само две суперколи – Murcielago и Diablo. И животът му от 16 години по днешните стандарти на еднодневките си е направо цяла епоха.

За щастие дори през 2017 е лесно да се намерят добре запазени представители на модела, от който има половин дузина модификации. Като тази 5000 Quattrovalvole. Както подсказва името, тук дванайсетцилиндровият двигател може да се похвали с по четири клапана на цилиндър – нововъведение на Lambo от 1985 г. Двигателният обем на 5000 QV достига 5167 куб. см., а карбураторите са качени върху двете рамене на V-то, за да се подобри въздушния поток. В по-късните версии (като тази тук) те дори са изхвърлени, за да се постави директно впръскване. Детайли от каросерията са изработени от кевлар, а версиите от 1987 и следващата година („нашето е от 1988”) получават странични панели в долната част, по които лесно ще ги различите.

Задното крило е опция, затова не всички Countach го притежават. То подобрява стабилността в завои, но намалява максималната скорост с 16 км/ч.

Конкретният екземпляр е реставриран съвсем скоро и има едва 13 700 км зад гърба си. Къщата, която го предлага, е Barrett-Jackson, а в допълнение към изрядната сервизна документация колата идва с подписа на легендарния тест пилот на Lamborghini Валентино Балбони.

Лукс от Китай!