Кралят на Холандия карал тайно пътнически самолети от... 20 години.

  • Галерия с 6 снимки Галерия с 6 снимки
  • Кралят е втори пилот на два полета месечно. Кралят е втори пилот на два полета месечно.
  • Негово величество Вилем-Александър Нидерландски със съпругата си кралицата-консорт Максима Нидерландска Негово величество Вилем-Александър Нидерландски със съпругата си кралицата-консорт Максима Нидерландска
  • Кралят е активен човек и обича маратоните и ските, което не е толкова чудно в Нидерландия, където всеки втори отива на работа с колело Кралят е активен човек и обича маратоните и ските, което не е толкова чудно в Нидерландия, където всеки втори отива на работа с колело

23 May 2017

Негово Величество Вилем-Александър, крал на Холандия, наскоро призна пред местни медии, че от две десетилетия е втори пилот на редовни и чартърни пътнически полети на компанията KLM. Фактът, разбира се, не е точно дворцова тайна, но поне досега не е получавал такъв обществен интерес.

Кралят не само е втори пилот на два полета месечно, както заявява пред Telegraaf, но и в момента изкарва курс за управление на Boeing 737.

„Трябва напълно да сe изключиш от всичко останало и да се фокусираш върху управлението, заявява крал Вилем-Александър, не можеш да носиш проблемите си от земята в небето.”

50-годишният монарх често минава през терминалите на летището в Амстердам в пилотска униформа без да бъде разпознат от поданиците си. Тъй като на борда настъпва еуфория, когато капитанът се представя в началото на полета, кралят често не споменава името си, а поздравява пътниците „от името на екипажа”.

Вероятно най-близката ви асоциация с държавни глави пилоти е нашият президент Радев, но отвъд Ламанша също ще откриете кралска особа пилот – принц Чарлз е бивш пилот на Кралските военновъздушни сили, а синовете му Уилям и Хари управляват хеликоптери.

Вилем-Александър Клаус Георг Фердинанд може да се види и в друга необичайна за монарх среда. Той е особено запален по тичането и като по-млад е бил чест участник в маратони.

Лукс от Китай!