Yamaha Star Venture е новият туринг цар на марката, има ел. мотор за маневриране, двузонално стерео и тежи 435 кг.

  • Галерия от 18 снимки. Галерия от 18 снимки.

06 Jun 2017

Yamaha Star Venture е голям мотоциклет, това става ясно и от снимките на машината, с която японците се връщат в класа на луксозните туръри. Yamaha свали от производство своя Royal Star Venture през 2013-та, a феновете на марката – най-вече американските – чакаха няколко години за да се появи този байк.

За разлика от предходния модел обаче, Yamaha подхожда по-класически със задвижването на Star Venture. Моторът разполага с въздушно-маслен V2 двигател (V4 с водно преди) с обем 1854 куб. см и максимален въртящ момент от 171 Нм, достатъчен да теглите и каравана. Скоростите са 6 с асистент за превключване, предаването на тягата е с ремък, като от Yamaha казват, че при 120 км/ч на шеста, двигателят работи на добрите 2750 об/мин. Което в комбинация с 26-литровия резервоар ви дава около 360 км пробег. Супер.

Шасито не е базирано на стария модел, а е напълно ново и е послужило за база на едно много комфортно място за каране и возене. Байкът предлага и багажно пространство с обем 140 литра, което може да се ъпгрейдва и до повече. Седалките са два индивидуални фотьойла с облегалки и подгряване, като при поръчката на т.н. Transcontinental Option Package (+2000 долара в САЩ), получавате и двузонова стерео система – пътникът и пасажерът могат да слушат различна музика и да водят индивидуални телефонни разговори. Супер.

Таблото също е впечатляващо. Моторът идва с богато серийно оборудване, имате безключово палене, 7-ичнов тъч, функции с гласови команди, стерео, няколко USB порта, Bluetooth, задължителния подгрев на ръкохватките, круиз контрол и навигация, ако поръчате споменатия опцилнален пакет. Любопитна функция на мотора е т.н. Sure-Park System, която улеснява маневрите за паркиране. Тя работи с ел. мотор, нещо което вече се среща и при други големи байкове, но при Yamaha освен назад, ел. машинка движи Star Venture и напред.

Нелоша новина за собствениците при положение, че масата на мотора е 435 кг или 437, ако поръчате и „трансконтиненталния“ пакет с навигацията, допълните LED фарчета (основния също е LED, серийно) и другите благини за още по-дълъг път. Въпреки сериозните килограми японците казват, че „Star Venture e с 22% по-лесен за вдигане от стойката от конкурентни модели“, както и че управлението е „поврътливо и създаващо увереност“.

В тази връзка е добре да споменем и на какво стъпва Yamaha Star Venture -  Bridgestone Exedra 130/70 x 18 и 200/55 x16. Що се отнася до цената, знаем я за САЩ, където този мотор ще се продава най-добре. Базата на добре оборудвания мотор е 24 999 долара, а 26 999 е с трансконтиненталния пакет. Цветовете? Два – Granite Gray и Raspberry Metallic. Разгледайте галерията и споделете вaшето мнение.

Първородната Godzilla!