Този готин Bell Cobra TAH-1F на Red Bull отнесе част от покрива на постройка. Видео и галерия

  • Галерия от 5 снимки. Галерия от 5 снимки.

22 Jun 2017

Реално случката не е кой знае какво, но все пак пилотът на Red Bull определено не е имал добър завършек на работния ден. Действието се развива в Гефен, Австрия, а машината е готиния Bell Cobra TAH-1F, който от 1967 година влиза на въоръжение в бойните редици на САЩ. Red Bull са едни от малкото цивилни организации опериращи с бившата бойна машина, а обагрен в цветовете на марката, TAH-1F изглежда още по-як.

Хеликоптерът ползва двигателя, трансмисията и роторния механизъм на Bell UH-1 Iroquois, познат като „Хюй“ (вертолетът, който се виждали във всеки един филм за войната във Виетнам), а размахът на двете лопатки е общо 13,4 метра. Именно този размер не успява да прецени пилотът на машината, което резултира в закачане на гофрираната ламарина на постройката.

„Зад кормилото“ на Bell-a е седял Мирко Флайм, пилот с над 3000 летателни часа опит и пет предишни служебни машини, което е показателно, че на всеки може да се случи. Важното е, че няма пострадали, а пък видеото бе интересен повод да научим още подробности за „Летящите бикове“ и за основно реконструирания през 2002-ра Bell Cobra TAH-1F. Който се задвижва от Lycoming T53-L-703 мотор с 1800 к.с., горящ около 400 литра на час. Машинката тежи 3 тона празна и развива до 350 км/ч. 

Първородната Godzilla!